Istorie
Ianuarie 20, 2013
Pe teritoriul comunei noastre există în prezent un număr de cinci biserici. În satul Mogoşeşti se afla construite cele două lăcaşuri de cult în părţile satului care poartă vechi denumiri: Mogosestii Frumoasei şi Mogosestii Galatei. Conform unor informaţii documentare, instituţii religioase existau înaintea actualelor construcţii. Astfel, în 1832 erau menţionaţi în sat un preot şi doi dascăli ca personae scutite de dari. Se presupune că existau pe locul actualelor biserici construcţii din lemn, destinate oficierii suljbelor religioase.
Ca și construcţie, afirmăm că prima biserică a fost ridicată în zona Frumoasă. Sinodicul păstrat la Arhivele Statului Iaşi ne informează că zidirea bisericii ca început în anul 1828 şi s-a încheiat în 1832 iar materialul folosit a fost cărămidă. Biserica are hramul Sfintei Varvara, care se prăznuieşte pe 4 decembrie.
În anul terminării, biserica a fost sfinţită, înzestrat cu icoane iconostasul, care s-a vopsit cu vopsea roşie şi-au fost donate veşmintele necesare slujbelor. Toate acestea s-au înfăptuit prin stadania lui Ioan Beldiman, arendaş apoi comis al moşiei şi ctitorul bisericii. El este înmormântat în lăcaşul de rugăciune, pe care l-a construit. În anul 1873 biserica a fost reparată de către Constantin Rusovici prin “cheltuiala şi osârdia să”.
În decursul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori. În anul 1906, pridvorul şi turnul clopotniţei care erau din scândura au fost înlocuite cu o construcţie din cărămidă în timpul preotului M. Bombea. Alte reparaţii s-au făcut în anii 1925, 1934. Reperaţii la biserică s-au realizat şi ulterior în timpul preoţilor V. Negoita, C. Ursache. Lucrări la biserică se realizează şi în prezent de către preotul Petru Marciuc. În anul 2009 s-a sfinţit locul de către PS Calinic Botoşăneanul pentru construcţia unei noi biserici cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Actualmente s-a finalizat temelia şi se fac eforturi pentru strângerea de bani şi materiale pentru terminarea bisericii.
În jurul instituţiei se afla morminte din secolul al XIX-lea cu inscripţii în chirilica, ce pomenesc de cei înmormântaţi acolo. Este vorba de Ruxandra Beldiman, soţia ctitorului, de Ion şi Ioana Negrei, de Constantin Arusti, Ion şi Maria Tofan, Ion Negrei, Gavrilă Bajenaru. Tot lângă biserica sunt mormintele preoţilor V. Negoita, C. Ursache, a primarului M. Popă, a familiei învăţătorilor Constantin şi Marieta Negoita.